Märäaikainen sähkösopimus vertailusta

Löydä halvin määräaikainen sähkösopimus helposti sähkövertailustamme. Määräaikainen sähkötarjous lukitsee kiinteän hinnan sähkölle.

Suosittelemme:

Fortum logo

8,69 c/kWh
Hinta

5,90 €/kk
Kk-maksu

  • Kiinteä 2 vuoden hinta
  • Ei yllätyksiä
  • Hyödynnä tarjous

Halvin määräaikainen sähkösopimus

Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat vaihtelevat. Vertaa täältä halvin määräaikainen sähkötarjous vaivatta.

Mikä määräaikainen sähkösopimus?

Määräaikainen sähkösopimus on sopimustyyppi, joka tarjoaa sähköasiakkaille vakaan ja ennustettavan hinnan määritellyn ajanjakson ajan. Määräaikaiset sopimukset ovat tyypillisesti voimassa yhden, kahden tai jopa kolmen vuoden ajan, mutta nykyisin markkinoilla on myös selvästi lyhyempiä, esimerkiksi puolen vuoden soppareita.

Määräaikaisen sopimuksen hinta ei muutu sopimuskauden aikana, ellei sopimuksessa toisin mainita. Saat siis lukittua kiinteän sähkön hinnan, eikä markkinatilanteen muuttuminen vaikuta sähkölaskuusi sopimuskauden aikana.

Määräaikainen sähkösopimus voi tarjota mielenrauhaa, sillä se suojaa sinua sähkömarkkinoiden hintavaihteluilta. Huolimatta siitä, miten sähkön markkinahinta muuttuu sopimuskauden aikana, määräaikaisen sopimuksen hinta pysyy samana. Vakautta ja ennakoitavaa hintaa vaalivalle määräaikainen sähkötarjous on loistava valinta.

Sopiiko määräaikainen sähkösopimus minulle?

1. Haluat ennakoitavan hinnan

Määräaikaisen sähkösopimuksen hinta on aina ennakoitavissa ja kiinteä koko sopimuskauden. Tiedät, paljonko sähkö maksaa esimerkiksi seuraavat 2 vuotta, eikä markkinatilanne heiluta hintaa.

2. Olet valmis sitoutumaan koko sopimuskauden

Olet valimis sitoutumaan koko sopimuskaudeksi samaan soppariin. Määräaikaisen sähkösopimuksen purkaminen ei ole mahdollista kesken sopimuskauden. Poikkeuksena on kuitenkin esimerkiksi muutto, joka on irtisanomisperuste, ellei sopimuksessa toisin mainita.

3. Saat sopimukselle tarpeeksi halvan hinnan

Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat elävät aina markkinatilanteen ja esimerkiksi sähköfutuurien mukaan. Varmista, että saat hyvän hinnan ja tarjouksen sopimuksellesi vertailemalla sähkön hinnat.

Määräaikaisen sähkösopimuksen plussat ja miinukset

Määräaikaisella sähkösopimuksella on paljon etuja, mutta se ei suinkaan sovi kaikille ja kaikkiin tilanteisiin. Sähkön hintojen heilahdellessa voimakkaasti määräaikaisten ja muunlaisten sähkötarjousten erot ovat korostuneet.

Määräaikaisen sähkösopimuksen hyvät ja huonot puolet:

Plussat

  • Ennakoitava vakaa hinta koko sopimuskaudeksi
  • Hyviä tarjouksia tarjolla
  • Ei yllätyksiä sähkön markkinahinnan muutosten takia
  • Irtisanottavissa muuton yhteydessä, ellei toisin mainita
  • Kilpailuta kerralla hyvä hinta pitkäksi aikaa

Miinukset

  • Sopimus sitoo koko määräajaksi
  • Sähkön pörssihinnan mahdollinen laskeminen ei näy sopimuksessa
  • Sähkösopimusta ei voi muuttaa tai kilpailuttaa kesken sopimuskauden
  • Hinta on sama koko vuodeksi, myös muuten usein halvemmiksi kesäkuukausiksi

Määräaikaisten sähkösopimusten erot ovat isoja

Määräaikaisissa sähkösopimuksissa on paljon eroja. Hinnastot eroavat eri yhtiöillä, ja sopimushintoja tarkastellessa on aina syytä ottaa vertailuun useampi sähköyhtiö.

Markkinatilanteiden muuttuessa eri sähköyhtiöt saattavat myydä sopimuksia hyvin eri hintoihin. Toinen yhtiö saattaa reagoida hintamuutoksiin nopeammin, kun toisella kestää: näin samaan aikaan kahden eri yhtiön määräaikaiset sähkösopimukset voivat erota isoilla marginaaleilla.

Parhaimmillaan sähkön kilpailuttamisella voi saavuttaa jopa satojen eurojen säästön vuodessa. Määräaikaisssa sopimuksissa hintaerot tuppaavat olemaan vielä selvästi isompia kuin esimerkiksi pörssisähkösopimuksissa.

Miten määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen onnistuu?

Määräaikaisen sähkösopimuksen idea on sitoa sekä kuluttaja että asiakas sopimukseen. Siksi sopimuksen ennenaikainen irtisanominen ei lähtökohtaisesti ole niin kuluttajan kuin sähköyhtiönkään puolelta mahdollista.

Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen onnistuu vain näissä tilanteissa:

  • Sopimuksen määräaika on loppunut: Määräajan jälkeen sähkösopimus on tietysti purettavissa. Huomaa, että purkaminen on lähtökohtaisesti aina mahdollista 2 vuoden jälkeen, vaikka sopimus olisikin 3 vuoden määräaikainen.
  • Olet muuttamassa toiseen asuntoon: Kun muutat toiseen asuntoon, voi sähkösopimuksen kilpailuttaa, ellei sähköyhtiön kanssa ole toisin sovittu. Usein tässä vaiheessa on myös mahdollista ottaa vanha sähkösopimus uuteen asuntoon niin halutessaan.
  • Olet hankkinut etukäteen sopimukselle vaihtoturvan: Osa sähköyhtiöistä tarjoaa erikseen sopimukselle maksullista vaihtoturvaa. Silloin voit halutessasi päivittää sähkösopimuksen saman yhtiön halvempaan vaihtoehtoon kesken sopimuskauden. Lue aina tarkasti vaihtoturvan ehdot.
  • Maksat sopimuksen purusta sopimussakon tai vastaavan: Osalla sähköyhtiöistä sopimuksen purkaminen voi onnistua maksamalla tietty sopimussakko, joka on kirjattu alkuperäiseen sähkösopimukseen. Saatat joutua tässä maksamaan kulut, joita sähköyhtiölle aiheutuu jo ostetun sähkön myymisestä takaisin markkinoille, joten hinta voi olla kova.

Ota hinnan ohella myös muut ominaisuudet huomioon

On ymmärrettävää, että sähkösopimuksen hinta on kaikista tärkein tekijä määräaikaista sopimusta valkatessa. Samalla kannattaa kuitenkin ottaa huomioon myös sopimuksen muut ominaisuudet.

Sähkön tuotantotapa

Sähkösopimusta valitessa voit valita myös sähkön tuotantotavan. Osalla yhtiöistä esimerkiksi CO2-vapaa tai uusiutuva energia kuuluu sopimushintaan, osalla kyseessä on lisämaksullinen palvelu.

Kun valitset tietyn tuotantotavan sähköä, sähköyhtiösi ostaa kyseisellä menetelmällä tuotettua sähköä markkinoilta.

Valittavissasi on usein:

  • Sekasähköä, johon kuuluu myös fossiiliset tuotantomenetelmät
  • CO2-vapaata sähköä, johon kuuluu ydinvoimaa ja uusiutuvia menetelmiä
  • Kokonaan uusiutuvaa sähköä, kuten vesivoimaa, aurinkovoimaa tai tuulivoimaa

Sopimuksen lisäpalvelut

Osa sähköyhtiöistä tarjoaa sopimuksen kylkeen erilaisia lisäpalveluita. Sopimushintaan voi jo valmiiksi kuulua tiettyjä vakuutuksia tai etuja, ja lisämaksusta voit usein saada esimerkiksi maksuturvan tai jopa kotivakuutuksen liitettyä sopimukseen.

Määräaikaisen sähkösopimuksen lisäpalvelut voivat olla käteviä, mutta varmista aina, että ne ovat todella tarpeellisia. Turhasta ei kannata maksaa.

Sähköyhtiön luotettavuus ja vakavaraisuus

Sähköyhtiöihin voi lähtökohtaisesti luottaa Suomessa, sillä niiden toimintaa valvotaan tiiviisti. Energiakriisin aikana vuonna 2022 useampikin luotettavana pidetty sähköyhtiö kuitenkin meni nurin kesken kaikkein kalleimpien hintojen.

Jos sähköyhtiö menee alta, päättyy myös määräaikainen sähkösopimuksesi siihen. Siksi pitkää sopimusta ei välttämättä kannata tehdä kaikkein pienimmän ja tuntemattomimman sähköyhtiön kanssa.

Me listaamme sivustollamme vain luotettavien sähköyhtiöiden sopimuksia, jotka ovat Energiaviraston valvonnassa. Uutta konkurssiaaltoakaan ei todennäköisesti ole lähiaikoina luvassa, sillä sähköyhtiöt suojaavat määräaikaisten sähkösopimusten ostoja entistä tarkemmin sähkön futuurimarkkinoilla, ja riskejä otetaan aiempaa vähemmän. Kaikki on kuitenkin aina mahdollista.

Eri pituiset määräaikaiset sähkösopimukset

Markkinoilla on monenpituisia ja näköisiä määräaikaisia sähkösopimuksia. Lyhimmät määräaikaiset sopimukset ovat vain 3 tai 6 kuukauden mittaisia, ja pisimmillään sähkön saattaa saada lukittua jopa 3 vuodeksi.

Suosituimmat määräaikaiset sähkösopimukset ovat kuitenkin 12 kk sähkösopimus sekä kaksivuotinen pidempi 24kk sähkösopimus. Tänäpäivänä usea sähköyhtiö tarjoaa kumpaakin sopimustyyppiä riippuen siitä, minkä pituiseen jaksoon asiakas haluaa sitoutua.

Määräaikaisen sopimuksen pituutta pohdittaessa kannattaa miettiä sekä sitoutumista että hintaa. Muista, että määräaikaisen sopparin hinta on kiinteä koko sopimuskauden, mutta samalla et voi myöskään itse ennen aikojaan irtisanoa sitä ja vaihtaa toiseen.

Sähköyhtiöt tarjoavat yleensä parhaat edut 24kk sopimuksista, sillä silloin yhtiö tietää, että pysyt samassa sopimuksessa ja yhtiössä pidemmän aikaa.

Usein kysyttyä määräaikaisesta sähkösopimuksesta

Scroll to Top