Pörssisähkön marginaali: Mistä on kyse?

Pörssisähkön marginaali määrittää, paljonko maksat spot-hinnan lisäksi ylimääräistä. Marginaalin vertailu auttaa löytämään halvimman sopimuksen.

Löydä halvin pörssisähkösopimus

Meillä voit verrata halvimmat pörssisähkösopimukset kerralla. Kerää parhaat pörssisähkösopimusten tarjoukset talteen meiltä.

Mikä on pörssisähkön marginaali?

Pörssisähkön marginaali käsittää kaksi osaa: spot-hinnan marginaalin ja pörssisähkösopimuksen perusmaksun. Nämä yhdessä määrittävät, paljonko maksat pörssisähkön normaalin spot-hinnan päälle lisää.

Spot-hinnan marginaali laskutetaan suoraan spot-tuntihinnan päälle jokaisesta kulutetusta kilowattitunnista. Marginaali heijastelee sähköyhtiön riskiä ja kustannuksia spot-hinnan vaihtelusta, sisältäen esimerkiksi toimitusvarmuuden ja rahoituskulut.

Pörssisähkösopimuksen perusmaksu taas on kiinteä kuukausittainen maksu, joka ei riipu sähkönkulutuksesta. Perusmaksu kattaa sähköyhtiön hallinnollisia kuluja, kuten laskutuksen, asiakaspalvelun ja ylläpidon. Se auttaa sähköyhtiötä kattamaan kustannuksiaan, vaikka sähkönkulutus ja spot-hinnan marginaali vaihtelisivat.

Yhdessä pörssisähkön marginaali määrää sopimuksen vertailtavissa olevan hinnan. Tyypillinen pörssisähkön marginaali on n. 0.3c-1c kilowattitunnilta ja perusmaksu 1-6 euroa.

Näin kokonaishinta siis muodostuu

1. Pörssisähkön pohjahinta eli spot-hinta

Jokainen Suomessa myyty pörssisähkösopimus perustuu Nordpoolin sähköpörssin tunneittain vaihtuvaan spot-hintaan. Se muodostaa siis pohjan koko sopimuksen hinnoittelulle.

2. Spot-hinnan marginaali

Spot-hinnan marginaali lasketaan suoraan spot-hinnan päälle, ja tästä muodostuu kulutuksen mukaan laskutettava osuus.

3. Kuukausittainen perusmaksu

Kuukausittainen perusmaksu on vakiokuukausikulu, joka maksetaan kulutuksesta riippumatta. Hinta on yleensä muutamia euroja laskuun.

Marginaalin vertailu kannattaa

Pörssisähkö marginaalia kannattaa ehdottomasti vertailla. Vaikka hintaerot ovat yleisesti pieniä, on pienikin säästö säästöä. Halvinta marginaalia etsiessä kannattaa aina ottaa huiomioon oman kotitalouden sähkönkulutus.

Valitse omaan talouteen halvin marginaali näin:

  1. Pienet taloudet: Pienikulutuksisissa talouksissa sähkönkulutus on vähäistä, joten spot-hinnan marginaalin vaikutus kokonaiskustannuksiin on suhteellisen pieni. Tässä tapauksessa perusmaksu nousee suhteellisen suureksi osaksi kokonaiskustannuksista, koska se on kiinteä kuukausittainen maksu, joka ei riipu sähkönkulutuksesta. Siksi pienissä talouksissa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota perusmaksun vertailuun.
  2. Keskisuuret taloudet: Keskikokoisissa talouksissa sähkönkulutus on suurempaa, mikä tarkoittaa, että spot-hinnan marginaalin vaikutus kokonaiskustannuksiin kasvaa. Perusmaksun osuus kuitenkin pienenee suhteessa kokonaiskustannuksiin, koska sähkönkulutuksen määrä kompensoi sen vaikutusta. Keskisuurissa talouksissa onkin tärkeää vertailla sekä spot-hinnan marginaalia että perusmaksua, sillä molemmat vaikuttavat merkittävästi sähkölaskuun.
  3. Suuret taloudet: Suurkulutuksisissa talouksissa, kuten isoissa sähkölämmitteisissä omakotitaloissa, sähkönkulutus on suurta, jolloin spot-hinnan marginaalin vaikutus kokonaiskustannuksiin on merkittävä. Tässä tapauksessa perusmaksun osuus kokonaiskustannuksista pienenee entisestään, ja spot-hinnan marginaalin vertailu muodostuu erityisen tärkeäksi. Suurissa talouksissa kannattaa kilpailuttaa sähkösopimuksia ja neuvotella marginaaleista sähköyhtiöiden kanssa.

    Millä sähköyhtiöllä on halvin marginaali?

    Halvin marginaali vaihtelee jatkuvasti erilaisten tarjousten ja hintamuutosten myötä. Kokemustemme perusteella Fortum tarjoaa usein erittäin kohtuuhintaista marginaalia ja perusmaksua: sekä uusille että vanhoille asiakkailleen.

    Monella yhtiöllä hinnoittelu saattaa olla erilainen uusille pörssisähköasiakkaille ja toisaalta niille, joiden aiempi sopimus on umpeutunut ja on siirrytty automaattisesti spot-sähköön.

Marginaaleissa on eroja: pörssisähkön kilpailutus kannattaa

Pörssisähkön marginaaleissa toden totta on eroja. Sekä perusmaksut että spot-marginaalit voivat olla eri yhtiöillä erisuuruisia – ja esimerkiksi erilaisissa tarjouksissa hinnat voivat olla vielä selvästi normaalitasoa alhaisempia.

Pörssisähkön kilpailutus ja halvimman pörssisähkön etsiminen kannattaa. Vain kilpailuttamalla useita eri sopimuksia voi löytää itselleen halvimman ja parhaiten sopivan sopimuksen.

Usein kysyttyä pörssisähkön marginaalista

Scroll to Top