Halvin pörssisähkö vertailusta

Löydä halvin pörssisähkö nopeasti vertailusta. Vertailimme pörssisähkösopimusten marginaalit, täältä löydät suosituksemme.

Suosittelemme:

Fortum logo

Spot
+ 0,45c/kWh

4,50 €/kk
Kk-maksu

 • Pörssisähkösopimus
 • Edullinen marginaali
 • Voimassa toistaiseksi

Halvin pörssisähkösopimus

Meillä voit verrata halvimmat pörssisähkösopimukset kerralla. Kerää parhaat pörssisähkösopimusten tarjoukset talteen meiltä.

Mikä pörssisähkö?

Pörssisähkö on moderni sähkösopimus, jossa sähkön hinta vaihtelee ajankohtaisen tunti-spot-hinnan mukaan. Sähkön hinta vaihtelee siis tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan – maksat sähköstä aina ajankohtaisen tuntihinnan.

Sähkön pörssihinta riippuu Nordpool-sähkömarkkinan sen hetkisestä hinnasta sekä sähkösopimuksen marginaalista. Lisäksi sähköstä maksetaan ALV:ia ja sähkönsiirrosta erikseen verkkoyhtiön hinnaston mukaisesti.

Pörssisähkössä maksetaan siis aina ajankohtaista hintaa, jonka voi tarkastaa tunneittain seuraavalle päivälle eteenpäin. Sopimus on riskialtis, mutta pitkässä juoksussa todennäköisesti määräaikaista ja kiinteähintaista sopimusta halvempi.

Sopiiko pörssisähkö minulle?

1. Haluat optimoida sähkölaskuasi itse

Pörssisähkössä voit vaikuttaa itse kaikkein eniten sähkölaskun loppusummaan. Säästämällä sähköä silloin, kun se on kallista, voit saavuttaa isoimmat säästöt.

2. Pystyt ajoittamaan sähkönkäyttöä

Oleellista pörssisähkösopimuksessa on, että pystyt ajoittamaan sähkön käyttöä edullisemmille tunneille. Usein sähkö on kallista esimerkiksi arki-iltaisin, mutta öisin pääsee halvemmalla. Jos esimerkiksi lämmitystä pystyy ajoittamaan yöaikaan, voi saada aikaan isoa säästöä.

3. Olet valmis kantamaan riskin ja seuraamaan markkinaa

Pörssisähkösopimus ei suojaa sähkön hinnan nousulta. Jos sähkön markkinahinta nousee, myös sinun sähkön hintasi nousee heti. Toisin kuin kiinteissä sopimuksissa, riski on siis kokonaan sinulle. Pörssisähkösopimus vaatii myös aktiivista sähkömarkkinan seuraamista.

Pörssisähkön marginaali – vertailu

Tärkeintä pörssisähkösopimuksia vertaillessa on marginaalin vertailu. Jokainen pörssisähkösopimus Suomessa perustuu samaan Nordpoolin tuntihintaan, mutta marginaaleissa ja kuukausimaksuissa on eroja.

Näin muodostuu pörssisähkösopimuksen lopullinen hinta:

 • Nordpool-sähköpörssin tuntihinta (ns. spot-hinta)
 • 24 %:n ALV
 • Sähköyhtiön marginaali (ilmoitetaan sopimuksessa)
 • Sähkösopimuksen kuukausittainen perusmaksu

Ison kulutuksen taloudessa kaikkein tärkeintä on nimenomaan pörssisähkön marginaalin vertailu ja minimointi. Sen sijaan pienemmän kulutuksen taloudessa tärkeintä voi olla sopimuksen perusmaksun minimointi.

Pörssisähkösopimusta valitessa kannattaa huomioida myös mahdolliset tarjoukset. Pörssisähkössä tarjous voi tarkoittaa esimerkiksi edullisempaa perusmaksua määräajaksi.

Pörssisähkösopimus on pitkässä juoksussa edullisin

Pörssisähkösopimus on todennäköisesti pitkässä juoksussa edullisin sähkösopimustyyppi. Siihen sähköyhtiön ei tarvitse juuri hinnoitella riskiä mukaan – toisin kuin määräaikaisissa ja jopa toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa.

Pörssisähkö voi kuitenkin olla hetkellisesti todella kalliskin. Samoin se voi olla kallis henkilölle, jolla ei ole mahdollisuutta ajoittaa sähkön käyttöä edullisempiin tunteihin.

Jokaisen kannattaa siis miettiä pörssisähköä juuri omalla kohdalla. Onko valmis kantamaan riskin isompien säästöjen toivossa, vai valitseeko mieluummin mielenrauhan esimerkiksi määräaikaisella sähkösopimuksella.

Pörssisähkö vai kiinteä

Pörssisähkö vai kiinteä sähkösopimus? Keräsimme taulukkoon tärkeimmät erot.

PörssisähköKiinteä
Sähkön hinta määräytyy tunneittainSähkölle sovitaan kiinteä c/kWh hinta tai kiinteä kk-hinta
Sopimus on useimmiten toistaiseksi voimassa olevaSopimus on usein määräaikainen
Riski sähkön hinnan noususta on kuluttajallaRiski sähkön hinnan noususta on sähköyhtiöllä
Sähkölaskuun voi vaikuttaa kulutusta ajoittamallaSähkölaskuun ei voi vaikuttaa kulutusta ajoittamalla
Sopii hyvin omakotitaloonSopii hyvin kerrostaloon
Vaatii perehtymistäHuoleton sopimustyyppi

Pörssisähkön hinta määräytyy Nordpool-sähköpörssissä

Pörssisähkön hinta määräytyy tunneittan Nordpool-sähköpörssissä. Sähkön ajankohtaiseen markkinahintaan vaikuttaa usea eri asia, ja seuraavan päivän hinnat ovat yleisesti etukäteen nähtävissä. Pörssisähkön tuntihinta eli spot-hinta määrää pörssisähkösopimuksessa, paljonko sähköstä maksetaan kunakin tuntina.

Sähkön tuntihintaan vaikuttaa erityisesti sen hetkinen sähkön tarjonta ja kysyntä. Jos sähköä käytetään paljon, on se myös kalliimpaa – jos taas käyttö on vähäisempää ja tuotantoa on vaikka erityisen paljon, päästään nauttimaan edullisesta pörssisähköstä.

Pörssisähkön hintaan vaikuttavat mm. seuraavat tekijät:

 • Sään lämpötila – kylmemmällä sähköä käytetään enemmän ja hinta nousee
 • Tuulisuus – tuulisempi sää nostaa tuulisähkön tarjontaa, jolloin hinta laskee
 • Maailmanmarkkinatilanne – mm. maakaasun hinta ja sähkötilanne muualla Euroopassa vaikuttaa merkittävästi sähkön hintaan Suomessa
 • Ajankohta – öisin sähköä käytetään vähemmän, joten hinta on silloin alhaisempi. Pidemmällä katsannalla taas talvisin sähkö on kalliimpaa kuin kesäisin.

Kokemuksia pörssisähköstä

Pörssisähkö on Suomessa yhä verrattain harvinainen sähkösopimustyyppi. Suurin osa luottaa perinteisempiin sopimuksiin, joissa hinta päivittyy harvemmin – tai sama hinta on voimassa vaikka koko määräajan.

Kokemukset pörssisähköstä vaihtelevat paljon sen mukaan, milloin sopimuksen on ottanut. Talvella 2021-2022 pörssisähkön hinta nousi hetkellisesti ennätyskorkeiksi, ja monet pörssisähkön valinneet joutuivat yhtäkkiä maksamaan kovia summia.

Tätä ennen pörssisähkösopimuksen tehneet nauttivat kuitenkin pitkään monia halvemmista sopimuksista. Erityisen halvalla on päässyt, jos sähkön käyttöaikoja on voinut ajoittaa edullisiin tunteihin.

Sittemmin taas määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat nousset ja pörssisähkö voi tuntua edulliselta ratkaisulta. Pörssisähköön sähköyhtiöiden ei tarvitse hinnoitella niin paljoa riskimarginaalia, joten hinta voi olla kuluttajalle edullisempi.

Parhaat kokemukset pörssisähköstä ovat niiltä, jotka tietävät, millaisen sopimuksen tekevät ja seuraavat markkinoita aktiivisesti. Huonoja kokemuksia pörssisähköstä taas syntyy herkästi, jos ei tiedä, millaiseen sopimukseen ryhtyy.

Halvin pörssisähkö löytyy vertailemalla

Halvin pörssisähkösopimus löytyy vertaamalla eri sähköyhtiöiden sopimuksia ja marginaaleja keskenään. Halvimman tarjouksen valitseminen kannattaa, sillä sähkön spot-hinta on eri sopimuksissa silti sama – marginaali ja kk-maksu ovat suoraan verrannollisia eri sopimusten kesken.

Sähkötarjouksia.fi tekee sopivan pörssisähkön löytämisestä helppoa. Voit verrata sähkösopimuksista pelkän hinnan ohella myös mm. niiden tuotantotavan. Valitsemalla uusiutuvan energian teet oman osasi ilmastonmuutosta vastaan!

Vertaa diilit meillä ja säästä:

 1. Vertaa pörssisähkön marginaali
 2. Vertaa kuukausittainen perusmaksu
 3. Tarkasta, millä tuotantotavalla sähkö on tuotettu

Sopimuksen valittuasi pääset tekemään diilin suoraan sähköyhtiön kanssa. Klikkaa vain tarjoukseen ja viimeistele sopimus suoraan sähköyhtiön sivulla.

Usein kysyttyä pörssisähköstä

Scroll to Top