Fortum DUO – kokemuksia ja tietoa

Fortum DUO on uudenlainen kiinteä sähkösopimus, jossa osa hinnasta perustuu kulutusvaikutukseen. Lue Fortum DUOsta kokemuksia ja tietoa.

Mikä Fortum DUO?

Fortum DUO on kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus, jossa on kiinteä perusosa + kulutusvaikutukseen perustuva osa.

Lopullinen sähkölasku voi tyypillisesti vaihdella n. 2c/kWh suuntaansa. Ajoittamalla sähkön käyttöä fiksusti voit siis säästää jopa 2c/kWh tai periaatteessa enemmänkin laskusta.

Lopullinen sähkön hinta laskee, jos kulutat sähköä pörssisähkön halpoina tunteina. Jos taas kulutat sähköä kalleina tunteina, nousee sähkön hinta.

Kiinteä perusosa pitää huolen, että sähkön hinta on silti ennakoitavissa. Jos pörssisähkön yleinen hinta kasvaa, ei tämä suoraan vaikuta sähkölaskuusi. DUOssa kulutusvaikutus lasketaan kuukausittain, joten yleinen pörssisähkön hintatason nousu ei automaattisesti nosta sähkölaskuasi.

Fortum logo

7,89 c/kWh
Hinta

3,99 €/kk
Kk-maksu

  • Kiinteä +- kulutusvaikutus
  • Kiinteä hinta 24 kuukaudeksi
  • Säästä ajoittamalla käyttöä

Fortum DUO kokemuksia

Fortum DUO on uudenlainen sähkösopimus, jollaisia ei vielä ennen vuotta 2022 ole juuri sähkömarkkinoilla nähty. Se on pörssisähkösopimuksen ja kiinteän sopimuksen fiksu välimuoto.

DUOssa kulutusvaikutus on samantapainen kuin pörssisähkösopimuksessa, mutta kiinteäksi lukittu keskihinta vakauttaa hintavaihteluita. Hinta on siis huomattavasti paremmin ennakoitavissa. Kiinteä perusosa pysyy koko sopimuskauden samana, joten sopimus suojaa kasvavilta sähkön hinnoilta.

Kokemuksia Fortum DUOsta on kertynyt vasta muutamalta kuukaudelta, mutta uuden sopimustyypin on kehuttu vastaavan hyvin uudenlaiseen sähkömarkkinatilanteeseen. Duo on ollut ilmeisen pidetty sopimus, sillä Fortum on sittemmin luopunut kokonaan kiinteähintaisesta Takuu-sopimuksesta.

DUOssa on hyvää se, että se kannustaa käyttämnään sähköä halvempina tunteina. Näin DUOn valinnut osallistuu omalta osaltaan sähkön säästämiseen ja järkevään käyttöön.

Fortum logo

Kannattaako Fortum DUO?

Se, kannattaako Fortum DUO riippuu kuluttajan omasta sähkönkäyttöprofiilista ja riskinsietokyvystä. DUO on suhteellisen turvallinen valinta, ja pörssisähkösopimusta selvästi vakaampi vaihtoehto.

Toisaalta DUO ei kuitenkaan sovi, jos sähkön hintoja ei halua lainkaan seurata ja sähkönkäyttöä ajoittaa. Hyvä puoli on, että kulutusvaikutus on DUOssa joka tapauksessa maltillinen, joten kovin suurta vahinkoa ei saa aikaan, vaikka sähköä käyttäisi vapaasti.

Kerrostalo

Fortum DUO voi olla hyvä valinta kerrostaloon, jos on valmis seuraamaan sähkön tunneittaisia spot-hintoja. Jos esimerkiksi pyykinpesukoneen ja astianpesukoneen ajoittaa käymään halvempina tunteina ja päivinä, voi kulutusvaikutuksessa säästää.

Omakotitalo

Omakotitaloon Fortum DUO sopii silloin, jos haluat pörssisähköä vakaamman ja turvallisemman vaihtoehdon. Hinta ei samalla tavalla heittele kuin pörssisähkössä, mutta esimerkiksi ajastamalla lämmitystä yölle, voi yleensä säästää.

Rivitalo

Fortum DUO voi olla fiksu valinta myös rivitaloon. Myös rivitalossa oleellista on, haluaako sähkön hintoja seurata, vai valitseeko mieluummin täysin kiinteä sopimuksen.

Paljonko kulutusvaikutus on DUOssa?

Fortum DUOn kulutusvaikutus on kokemuksien ja Fortumin omien tietojen mukaan tyypillisesti n. 5 c/kWh suuntaansa. Sähkön hinta voi siis tyypillisesti olla jopa 5 c halvempi kuin pelkkä kiinteä osa.

Fortumin mukaan aggressiivisella sähkön käytön ajoittamisella voidaan päästä vieläkin halvempaan hintaan. Tällöin säästö voisi olla esimerkiksi jopa 8 c/kWh perusosaan nähden.

Kulutusvaikutus voi tietysti näkyä myös toiseen suuntaan – jos sähköä kuluttaa kalliina tunteina, nousee hinta. Kokemuksien perusteella tämäkin nousu on tyypillisesti maksimissaan 5 c/kWH. Jos käyttö painottuu selvästi enemmän kalliille tunneille, voi kulutusvaikutus olla isompi.

Yhteenveto DUOsta

Yhteenvetona todettakoon, että Fortum DUO on fiksu sopimus mielenrauhaa haluavalle. Pörssisähköllä voi säästää pitkässä juoksussa enemmän, mutta hinta voi heitellä todella paljon.

Fortum DUO sen sijaan suojaa nousevilta sähkön hinnoilta, mutta mahdollistaa kuitenkin säästön kulutusvaikutuksella.

Mielestämme kulutusvaikutuksella säästön mahdollistava sopimus on parempi kuin tavallinen kiinteähintainen sähkösopimus.

Scroll to Top