Sähkösopimuksen vaihtaminen
Sähkösopimuksen vaihtaminen edullisempaan voi tuoda ison säästön, ja sähkön kilpailuttaminen säännöllisesti kannattaa. Voit vertailla kauttamme sähköyhtiöt hetkessä, ja halvimman vaihtoehdon löytymisen jälkeen sähkösopimuksen vaihtaminen vie vain hetken.
Sähkösopimuksen vaihtaminen on helppoa
Sähkösopimuksen vaihtaminen tapahtuu nykyään helposti netissä, eikä se maksa kuluttajalle mitään. Katso alta tarkemmin, miten sähkösopimuksen vaihtaminen tapahtuu.
1. Selvitä voitko vaihtaa sähkösopimuksen
Ensimmäinen askel on tarkistaa, että oman sopimuksen voi vaihtaa.
Jos sopimus on määräaikainen, ei sen irtisanominen onnistu kesken kauden. Poikkeuksena tästä on kuitenkin muutto, jolloin myös määräaikainen sähkösopimus päättyy.
Kun määräaikaisen sähkösopimuksen kausi on päättymässä, kannattaa sopimuksia vertailla hyvissä ajoin. Uuden sopimuksen voi tehdä jo muutama kuukausi ennen edellisen päättymistä, jolloin vertailussa ei tule kiirettä.
Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi irtisanoa kahden viikon irtisanomisajalla, ja sopimuksen vaihtaminen edullisempaan onnistuu aina.

2. Vertaile sähkösopimukset
Sähkösopimuksen vaihtaminen onnistuu aina, kun määräaikaisen sopimuksen kausi lähenee loppuaan, olet muuttamassa tai sopimuksesi on voimassa vain toistaiseksi.
Ennen vaihtamista kannattaa tehdä kattava vertailu, johon ottaa mukaan eri sopimustyypit ja sähköyhtiöt.
Sähköenergian saa ostaa vapaasti haluamastaan yhtiöstä, ja lähes kaikki sähköyhtiöt toimivat koko Suomessa. Kattavan vertailun kautta löytyy edullisin hinta, joka voi tuoda vuodessa tuntuvan säästön.
3. Solmi uusi sähkösopimus
Kun edullisin sähkösopimus löytyy, solmitaan uusi sähkösopimus suoraan valitun sähköyhtiön kanssa. Pääset siirtymään vertailustamme hetkessä sähköyhtiön sivuille, jossa sopimus viimeistellään.
Sähkösopimusta vaihtaessa valitaan myös päivä, jolloin uusi sopimus tulee voimaan. Yleensä uuden sopimuksen voimaantulo tapahtuu aikaisintaan kahden viikon kuluttua, mutta joissain tilanteissa myös sähköjen pikakytkentä voi olla mahdollinen.
4. Irtisano vanha sopimus (vain tarvittaessa)
Vanha sähkösopimus irtisanotaan vain tarvittaessa. Esimerkiksi muuton yhteydessä vanha sopimus tulee muistaa irtisanoa, jotta ei päädy maksamaan asunnon uuden asukkaan sähkönkulutusta.
Jos määräaikainen sopimus on päättymässä tai vaihtaa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen samassa osoitteessa toiseen sähköyhtiöön, ei edellistä sopimusta tarvitse irtisanoa.
Uusi sähköyhtiö irtisanoo tarvittaessa edellisen sopimuksen, joten sähkösopimuksen vaihtaminen on erittäin helppoa.
Sähkösopimuksen voi myös vaihtaa saman sähköyhtiön sisällä
Aina sähkösopimuksen vaihtaminen ei tarkoita sähköyhtiön vaihtamista. Sopimuksen voi vaihtaa myös saman yhtiön sisällä, jos löytyy omia tarpeita paremmin vastaava sopimustyyppi.
Sähkösopimuksen vaihdon yhteydessä kannattaa kuitenkin vertailla myös muut yhtiöt. Jos vertailun edullisin sopimus on nykyisestä sähköyhtiöstä, voi vaihtaa vain toiseen sopimustyyppiin.
Myös uusi sopimus saman yhtiön kanssa tehdään netissä. Vanha sopimus katkeaa uuden tullessa voimaan, ja edellinen sopimus tulee irtisanoa itse ainoastaan muuton yhteydessä.
Kuka voi vaihtaa sähkösopimuksen?
Sähkösopimus tehdään aina henkilökohtaisesti sähköyhtiön ja kuluttajan välillä, joten sen voi vaihtaa vain nykyisen sähkösopimuksen solminut henkilö. Toisen puolesta sähkösopimusta ei voi vaihtaa ilman valtuutusta siihen.
Lisäksi sähkösopimuksessa ei saa olla määräaikaisuutta jäljellä, jotta vaihto onnistuu. Toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa samaa rajoitusta ei ole, ja sopimuksen voi kilpailuttaa säännöllisesti.
Jos halutaan esimerkiksi vaihtaa sähkösopimus toisen asukkaan nimiin, tulee hänen tehdä uusi sopimus. Samalla edellinen sähkösopimus irtisanotaan, koska yhdessä osoitteessa voi olla vain yksi sähkösopimus.
Sähkösopimuksia vertaillessa kilpailutetaan aina sähköenergian myynti. Sähkönsiirto tulee omalta paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä, eikä sitä voi vaihtaa.
Kannattaako sähkösopimus vaihtaa 2024?
Sähkösopimuksen vaihtaminen kannattaa, jos vertailusta löytyy edullisempi tai muuten itselle parempi sopimustyyppi.
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on järkevää kilpailuttaa säännöllisesti ja vaihtaa sopimusta, jos vertailusta löytyy halvempi sopimus. Määräaikaisen sopimuksen voi vaihtaa vasta sopimuskauden loppuessa.
Myös pörssisähkön kilpailuttaminen voi tuoda säästöä, jos käyttöön saa edullisemman marginaalin tai tarjousjakson ilman perusmaksua.
Lopuksi
Sähkösopimuksen vaihtaminen tapahtuu helposti netissä. Sopimusten vertailu on nopeaa, ja edullisen sopimuksen löydyttyä viimeistely tehdään sähköyhtiön sivuilla.
Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi kilpailuttaa säännöllisesti, mutta määräaikaisen sähkösopimuksen vaihtaminen onnistuu vain sopimuskauden loppuessa tai muuton yhteydessä.
Löydät vertailustamme kaikki edulliset sähkötarjoukset ja parhaan sähkösopimuksen jokaisen tarpeisiin. Hyödynnä vertailu jo tänään ja vaihda sähkösopimus edullisempaan!