Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on joustava vaihtoehto, koska sopimus on voimassa ilman tiettyä määräaikaa. Sopimuksen voi irtisanoa ilman erityistä syytä, mikä mahdollistaa edullisempaan vaihtamisen milloin vain.

Mikä on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on voimassa ilman tiettyä määräaikaa, joten sen voi irtisanoa ilman painavia perusteita. 

Se on joustava vaihtoehto, jossa sähköyhtiön tai sopimustyypin vaihtaminen onnistuu ilman sopimussakkoa tai muita seuraamuksia. Sopimuksen irtisanomisaika on kuluttajansuojalain mukainen 14 vuorokautta, joten edullisempaan sopimukseen vaihtaminen käy nopeasti.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus mahdollistaa säännöllisen kilpailutuksen, joka varmistaa parhaan hinnan olevan käytössä jatkuvasti. 

Huonona puolena toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa on hinnan muutokset. Sähköyhtiö voi muuttaa sopimuksen hintaa koska tahansa 30 päivän varoitusajalla, joten sopimus ei tarjoa määräaikaisen sähkösopimuksen kaltaista suojaa markkinahintojen nousun varalle.

Erilaiset toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset

Toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten tyypit vaihtelevat. Sähkön hinta voi perustua sähköpörssin tunneittain vaihtuvaan hintaan tai sähköllä voi olla kiinteä kWh-hinta. 

Hybridisopimus yhdistää nämä kaksi sopimustyyppiä tuoden turvaa korkeita sähkön hintoja vastaan samalla, kun omaa kulutusta ajoittamalla voi tuoda säästöä sähkölaskuun.

Pörssisähkösopimus

Pörssisähköön perustuvassa sopimuksessa sähkön hinta vaihtelee joka tunti Nordpool-sähköpörssin hintojen mukaisesti. Pörssin kWh-hinnan lisäksi sähköyhtiö veloittaa oman marginaalin ja perusmaksun.

Sähkön hinta pörssissä perustuu tarjonnan ja kulutuksen määrään. Sähkön hinta on korkeampi esimerkiksi talvella, kun sähkölämmitys lisää yleistä sähkön kulutusta. 

Jopa miinusmerkkisiksi painuvia hintoja nähdään puolestaan tuulisina päivinä ja yöllä, kun sähkön tuotanto on suurta tai kulutus pientä. 

Pörssisähkö mahdollistaa sähkölaskussa säästämisen, jos omaa kulutusta voi ajoittaa edullisiin hetkiin. Toisaalta suojaa korkeita hintoja vastaan ei ole, ja erityisesti talvella sähkön hinta voi olla ajoittain keskimääräistä markkinahintaa korkeampi.

Kiinteähintainen sopimus

Kiinteähintainen sähkösopimus on vaihtoehto, jossa sähkölle on sovittu tietty kWh-hinta. Käytössä oleva sähkön hinta ei vaihtele pörssin sähköhintojen perusteella, vaan vuorokauden tunnista riippumatta sähköstä maksetaan sama hinta.

Kun kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, voi myös sähköyhtiö muuttaa hintaa tietyllä varoitusajalla. Sopimuksesta riippuen hinta voidaan tarkistaa joka kuukausi tai muutamia kertoja vuodessa.

Siten sähkön hinta seuraa yleisiä markkinahintoja hiukan viiveellä. Yksittäiset korkeat hintapiikit eivät kuitenkaan vaikuta hintaan samalla tavalla kuin pörssisähkön käyttäjillä.

Hybridi sähkösopimus

Hybridi sähkösopimus sisältää kiinteän hinnan, johon voi vaikuttaa jonkin verran itse. Kiinteän hinnan päälle tulee kulutusvaikutus, joka on sopimuksesta riippuen joitakin senttejä. 

Kun sähköä käyttää pörssisähkön hinnan ollessa keskiarvoa korkeampi, kasvaa sähkön hinta kulutusvaikutuksen verran. Sama pätee toiseen suuntaan eli sähkön hinta on edullisempi niinä tunteina, kun pörssihinta on matala.

Hybridi sähkösopimus mahdollistaa edullisten tuntien hyödyntämisen ilman, että korkeat hintapiikit nostavat omaa sähkölaskua kohtuuttomasti.

Kun kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, voi myös sähköyhtiö tarkistaa hinnan säännöllisesti. Hinta voi muuttua kuukausittain tai muutaman kuukauden välein. 

Hinnanmuutoksista tiedotetaan hyvissä ajoin, mikä mahdollistaa sopimuksen kilpailuttamisen ja vaihtamisen tarvittaessa.

Kannattaako valita toistaiseksi voimassa oleva sähkö?

Toistaiseksi voimassa olevan sähkön paras puoli on joustavuus. Sähköyhtiötä ja -sopimusta voi vaihtaa milloin vain, ja kilpailuttamalla sopimuksen säännöllisesti voi säästää sähkön hinnassa.

Huonoihin puoliin kuuluu se, että myös sähköyhtiö voi muuttaa hinnoittelua tai irtisanoa sopimuksen. 

Jos sähkön hintaa nostetaan markkinahintojen ollessa muutenkin korkeat, ei kilpailuttamisen kautta löydä välttämättä edullisempaa sopimusta. Tällöin joutuu odottelemaan sähkön hinnan tasoittumista, ja maksaa sen aikaa isompia laskuja.

Plussat

  • Joustava vaihtoehto, jossa sopimukseen ei joudu sitoutumaan pitkäksi aikaa
  • Sopimuksen voi kilpailuttaa säännöllisesti, jolla varmistetaan paras hinta
  • Tarjolla useita sopimustyyppejä

Miinukset

  • Sähköyhtiö voi muuttaa hintaa tietyn ilmoitusajan puitteissa
  • Korkea markkinahinta nostaa toistaiseksi voimassa olevan sähkön hintaa
  • Sähkön hinnan ollessa korkea ei ole helppo löytää edullisempaa sopimusta

Kilpailuta halvin toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Halvin toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus löytyy kilpailuttamalla. Voit kilpailuttaa sopimukset kauttamme nopeasti, ja löydät helposti käyttöön edullisimman sopimuksen.

Toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella ei ole määräaikaa, mikä mahdollistaa säännöllisen kilpailuttamisen. Vertaile kauttamme sähkösopimukset ja varmista halpa sähkön hinta!

Usein kysytyt kysymykset

Scroll to Top